Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου...


Στις 21 Απριλίου του 1967 φιλόδοξοι στρατιωτικοί στηριζόμενοι στην δύναμη των όπλων έκαναν πραξικόπημα, ανάτρεψαν δηλαδή τη νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας και ανάλαβαν να κυβερνούν τη χώρα. Ως πάγια τακτική είχαν να καταδιώκουν όσους ήταν εναντίον τους, να φυλακίζουν, να βασανίζουν και να σκοτώνουν. Όσοι τολμούσαν να μιλήσουν εναντίον τους στέλλονταν εξορία σε ερημονήσια του Αιγαίου.
Οι Έλληνες μην αντέχοντας τη δικτατορία ούτε και τον φασισμό που τους στερούσαν την ελευθερία και όλα τους τα δικαιώματα, αγωνίζονταν για να επανέλθει η δημοκρατία.
Πρωτοστάτες σ’ αυτό τον αγώνα ήταν οι νέοι, οι οποίοι οργάνωσαν μυστικές ομάδες για την ανατροπή της Χούντας. Το αποκορύφωμα του αγώνα ήταν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείο των Αθηνών, στις 17 Νοέμβρη του 1973.
Την μέρα εκείνη χιλιάδες φοιτητές κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, έστησαν ένα πρόχειρο ραδιοσταθμό και φώναζαν συνθήματα για ελευθερία, δημοκρατία και παιδεία. Οι δικτάτορες συγκέντρωσαν στρατό και με τα τανκς όρμησαν μέσα στο Πολυτεχνείο. Δεκάδες φοιτητές σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν και άλλοι πιάστηκαν από τους στρατιώτες.
Μπορεί τα παιδιά του Πολυτεχνείου να μην έριξαν τους δικτάτορες, όμως η πράξη τους είχε μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό, καθώς αποτέλεσε την απαρχή  για να πέσει η Χούντα και να επικρατήσει ξανά η Δημοκρατία στην Ελλάδα.  

Το Χρονικό των γεγονότων...





Δραστηριότητες για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Νηπιαγωγείο

 Ο εορτασμός της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αν και ιδιαίτερο ευαίσθητο θέμα, μπορεί να προσεγγιστεί ποικιλοτρόπως. Φέτος οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν το θέμα μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Αρχικά τα κλασικά τμήματα διάβασαν, συζήτησαν και δραματοποίησαν το διαχρονικό εικονογραφημένο παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη» (Εικ. 1). Το ολοήμερο τμήμα διάβασε, συζήτησε και επεξεργάστηκε το εικονογραφημένο παραμύθι της Κωνσταντίνα Αρμενιάκου «Η κυρα- Δημοκρατία» (Εικ. 2). Περαιτέρω επεξεργαστήκαμε τα τραγούδια «Ο δρόμος» του Μάνου Λοΐζου και «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο» των Μιχάλη Μπουρμπούλη και Γιώργου Χατζηνάσιου (Εικ. 3, 4). Τέλος όλοι οι μαθητές έκαναν ατομική κατασκευή «Το Πολυτεχνείο» κόβοντας, κολλώντας, ζωγραφίζοντας και γράφοντας (Εικ. 5, 6, 7, 8). 
Εικ. 1: "Ντενεκεδούπολη"
Εικ. 2: "Η κυρα- Δημοκρατία"
















Ο 
Εικ. 3: Εικαστική επεξεργασία τραγουδιών "Ο δρόμος" & "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο"

Εικ. 4: Εικαστική επεξεργασία τραγουδιών "Ο δρόμος" & "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο"

Εικ. 5: Ατομική εργασία "Το Πολυτεχνείο"

Εικ. 6: Ατομική εργασία "Το Πολυτεχνείο"

Εικ. 7: Ατομική εργασία "Το Πολυτεχνείο"

Εικ. 8: Ατομική εργασία "Το Πολυτεχνείο"

Ο εορτασμός της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Νηπιαγωγείο 

Για τον εορτασμός της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιλέξαμε την διοργάνωση εικαστικού εργαστηρίου και την παραγωγή βίντεο από τους ίδιους τους μαθητές. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
  • Προβολή της παιδικής ταινίας «12.410 και 1 τριαντάφυλλα» της ΕΡΤ σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιορδάνη Ανανιάδη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του '73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.

  • Συζήτηση για την ημέρα της εξέγερσης. Αναφορά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου και άκουσμα σχετικού ηχητικού ντοκουμέντου. Συζήτηση γύρω από τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και καταγραφή τους.

  • Ομαδικό Εικαστικό Έργο «Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου». Μετά την ολοκλήρωση ακολούθησε φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του έργου από τους μαθητές (Εικ. 9, 10, 11).
    Εικ. 9: Ομαδικό εικαστικό έργο "Η Εξέγερση του Πολτεχνείου"


Εικ. 10: Ομαδικό εικαστικό έργο "Η Εξέγερση του Πολτεχνείου"

    Εικ. 11: Ομαδικό εικαστικό έργο "Η Εξέγερση του Πολτεχνείου"
  • Διανομή συνθημάτων- ρόλων, ηχογράφηση και δημιουργία βίντεο. Ιδού το αποτέλεσμα:




"Ένα έθνος, χωρίς επαναστατημένα νιάτα 
είναι χαμένο..."
Ελευθέριος Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου